~ Unique Wineries of the World ~

Cantina Bolzano, de familiekelder in de "kubus" van de stad

Een lichtgevende kubus met vertakte stalen bladeren die lijken te groeien vanaf de helling - dit is het nieuwe wijnsymbool van de stad Bozen. De 1ste KlimaHaus-wijnkelder in Italië (Alto Adige) werd geopend in 2019 waarin de druiven van de 224 leden van de Kellerei Bozen-consortium en -wijnmakerij worden verbouwd tot de beste wijnen in Italië!

De geschiedenis van de wijnmakerij gaat echter méér dan 100 jaar terug. Oorspronkelijk werd ze geschreven door twee afzonderlijke wijnhuizen. In 1908 besloten 30 boeren een wijnbouwcoöperatie op te richten in het luchtkuuroord Gries. In 1930 besloten ook 18 wijnbouwers rond de St. Magdalena-heuvel in het noorden van de stad een coöperatie op te richten. Beiden hadden als doel de autochtone Zuid-Tiroolse Lagrein- en Vernatsch-wijnen te vinificeren en op de markt te brengen. Gries specialiseerde zich voornamelijk in de Lagrein-druivensoort, die dankzij de porfiergronden sterke, donkerrode wijnen produceert. De wijnmakerij van St. Magdalena produceerde voornamelijk St. Magdalener, een elegante fruitige rode wijn gemaakt van de Vernatsch-druif.

De sterke punten van beide wijnhuizen werden in 2001 gebundeld en gefusioneerd tot de Bolzano-wijnmakerij om een van de toonaangevende bedrijven in Zuid-Tirol en zelfs Europa te worden. Eindelijk vond de wijnmakerij Bolzano in 2018 een nieuw, eigentijds huis. In het stadsdeel Moritzing in Bozen werd de eerste vintage bewaard in de nieuwe productiefaciliteit. Het productiegebied van 20.000 vierkante meter is grotendeels ondergronds. Elk afzonderlijk element dient de kwaliteit van de wijnen, zegt keldermeester Stephan Filippi: "Natuurlijk is de ruime faciliteit met veel ruimte voor administratie en wijnwinkel een verbetering ten opzichte van de beperkte ruimte in het centrum van Gries van Bozen, waar voorheen de Bolzano-wijnmakerij was gevestigd."


Wilhelm Walch 1869, de oorsprong achter het succesverhaal van Elena Walch en haar dochters

De wijnmakerij Wilhelm Walch bevindt zich in het historische wijndorp Tramin in Zuid-Tirol, het meest noordelijke wijnbouwgebied van Italië. Sinds de oprichting in 1869 is het in handen van de oprichtende familie Walch, die een beslissende invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de wijncultuur in Zuid-Tirol.

De wijnmakerij legt een duidelijke focus op het typische van Zuid-Tirol en zijn lokale druivensoorten - klassieke wijnen in een moderne en ongecompliceerde stijl, waarbij het uitgebreide wijnassortiment wordt afgerond met internationale druivensoorten. De wijnen getuigen van professionele expertise in de kelder en rigoureus werk op de steile locaties aan de voet van de Dolomieten.

De oprichter Wilhelm Walch runde met succes een pension en een schnapsstokerij in Vorarlberg. Toen hij zijn bedrijf wilde uitbreiden, maar daarvoor geen vergunning kreeg, verhuisde hij met zijn vijf volwassen kinderen naar het nabijgelegen Zuid-Tirol. Hij kocht een voormalig Jezuïetenklooster in Tramin en stichtte hier de wijnmakerij. Hij toonde ondernemersvaardigheden, kocht wijngaarden op de belangrijkste locaties in Tramin en Caldaro en bracht het familiebedrijf snel naar een van de grootste wijnmakerijen in Zuid-Tirol.

Tegenwoordig wordt de vijfde generatie van het wijnhuis nog steeds beheerd door de familie Walch. Het historische pand werd in de loop van zijn bijna 150-jarige geschiedenis vergroot en uitgebreid met moderne nieuwbouw. Net als nu leverden ongeveer 100 wijnbouwers hun druiven aan de familie en vullen ze al generaties lang de eigen wijngaarden van de familie aan.